Brief aan elke christen

Deze brief heb ik geschreven vanuit een schreeuw, een verlangen in de hoop dat ik maar één iemand kan raken. Een iemand kan helpen. Alsjeblieft, denk nou niet aan dat stille meisje achterin de kerkbanken of die jongeman verslaaft aan porno is. Wijs nu geen vinger naar iedereen die pastorale zorg heeft. Ik weet dat het in ons systeem zit om “zorg te dragen” voor de ander, maar kijk eerst alsjeblieft – en beeld me nu in dat ik smekend voor je op mijn knieën zit – naar je eigen hart.

Lief mens dat van God houdt,

Wat maken we onszelf kapot door te zwijgen. Ja, ook jij als christen! Ben jij ook zo goed in het verstoppen van je ware identiteit? Of weet je eerlijk gezegd niet meer wie je bent? Weet iemand wel werkelijk wat je denkt of kan iemand aflezen hoe jij je voelt? We zeggen niet wat we denken uit angst voor veroordeling. We uiten niet wat we werkelijk voelen, omdat we anders buiten de boot vallen.

Je hoort namelijk niet in huilen uitbarsten midden in de kerkdienst wanneer je een kindje hebt verloren. Je hoort je niet woedend te zijn op de man die je dochter heeft aangerand. Je hoort niet twijfelen in de goedheid van God, ondanks dat je in Parijs honderden mensen ziet sterven. Je hoort perfect te zijn. Je hoort te glimlachen. Je hoort je geen zorgen te maken.

Ik ben afgelopen tijd echt gefrustreerd geraakt met de leugens die aan het geloven in God zijn gaan kleven. Niet gefrustreerd op God, want ik vind Hem nog steeds geweldig en hou van Hem, maar om de pijn die religie veroorzaakt. Afgelopen jaar heb ik meer dan ooit ontdekt, dat religie kapot maakt.

Goddank, is de liefde als een lijm. Jezelf liefhebben brengt genezing en plaatst je in de ruimte. Zwijgen maakt kapot en zet je vast. Zwijgen is het teken dat je jezelf niet lief hebt. Je verstopt pijn, woede, twijfels of meer. Je geeft opdracht aan je lijf en hart om er maar mee te dealen. Je gaat kapot als je niet naar jezelf luistert en er wat mee doet. Mooi mens, wees jezelf. Wees jezelf met al je imperfecties, je karaktereigenschappen, je lief en je leed.

B6CADUCNVG

Wees niet iemand met twee gezichten, want op die manier verloochen je het mooiste schepsel van de wereld: jij! Ik smeek je, verloochen niet je emoties of je twijfels. Zij zijn de fluisteringen van een hart die het moeilijk heeft. Zij zijn de tekenen van het mooie mens dat je bent.

Wanneer je de behoefte hebt om te huilen omdat je hart huilt, doe het dan voordat het breekt. Wanneer je het nodig hebt om boos te zijn, zoek dan alsjeblieft een sparringmaatje met bokshandschoenen op om in een aantal rondes je woede er uit te kickboksen, voordat je woede je gezin binnendringt. Doe iets, voordat jij jezelf kwijtraakt en jezelf nog meer kapot maakt.

Ontdek weer wie je bent, door langzamerhand je hart te vullen met liefde. Wees jezelf, jij mooi, uniek, kostbaar en geliefd mens.

Als ik het kon, dan omhelsde ik je.

Silvana

 

7 thoughts on “Brief aan elke christen

 1. Evelien

  Wauw…. zit ik hier in de wachtruimte van de huisartsen praktijk met toch wel een traantje in mijn ogen. Dank je wel voor deze mooie brief. Ik heb het me ingebeeld zoals je vroeg. Dat je smekend op je knieën voor me zit. En zo deze brief gelezen. Prachtig…. Misschien wel net wat ik nodig was. Vanochtend betrapte ik me nog op het wegdrukken van verdriet toen ik de school van mijn kinderen in liep. De kerstmuziek die speelde deed me denken aan de miskraam die ik vorig jaar heb gehad. Iets wat ik nu pas aan het verwerken ben. Ik zag mezelf daar weer even in de gang staan, verdrietig, weggedoken onder mijn paraplu. Ik wilde de emoties niet voelen. Uiteindelijk kwam de klap later met als resultaat dat ik nu nog bezig ben met de verwerking zoals met zoveel dingen die ik “verstopt” heb. Dank je wel voor deze brief. En die knuffel, die heb ik in mijn gedachten maar aangenomen 🙂

  1. Silvana Schasfoort

   Evelien, wat een mooie reactie. Ik werd er zelf licht ontroerd van. Hoe ik de brief begon: “Als er maar één iemand…” Nou die ene ben jij zeker weten! Ik hoop dat je emoties een plekje krijgen, want die horen echt in je hart. Ze zijn van jou om je te helpen groeien. Zie de tranen maar als water voor een zaadje (nieuw leven). Het maakt je nog mooier <3

   1. Evelien

    Nou dan hebben we blijkbaar elkaar ontroerd 😉 Ik vind je brief echt prachtig. Zo heel af en toe lees ik hem nog weer even en denk dan “Oh ja.” Emoties zijn er inderdaad om te helpen. Ze zijn er niet voor niets. Ik ga mijn best doen. Maar iets wat je jezelf al jaren eigen hebt gemaakt draai je niet zomaar om. Vandaar dat ik zo af en toe weer even deze brief lees. Dat helpt me bedenken hoe het allemaal moet zijn 🙂

 2. Bea

  Wauw, wat lief, wat mooi! Ik ben bang dat ik in mijn kerk ook alleen mijn mooie kant laat zien… Want stel je voor… Daarom is het mooi om soms dingen te kunnen delen op Facebook. Ook weleens anoniem. Want met bepaalde dingen ga je niet zo gauw naar bekende broeders en zusters. Ik was ontroerd door dit stuk. Bedankt!

  1. Silvana Schasfoort

   Bedankt, Bea! Ik hoop dat je ook mensen ontdekt naast God bij wie je héle hart veilig is en geen veroordeling is. Liefs, Silvana

 3. Gert

  Ik zit ook in een proces dat religie en christen zijn niet altijd samen gaat, maar het omgaan met emoties is toch een ander verhaal, dat wordt vaak onderdrukt door religie of door jezelf. Ik denk dat het een gebrek aan liefde is

 4. Liesbeth

  Wow! Je hebt meer dan 1 iemand geraakt! Ontroerend en Zo waar maar soms zo moeilijk!! Bedankt voor het delen van dit mooie stuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *