Mijn Baywatch lijf – Bedek het!

woman-mirror-face-reflection-640x375

Gisteren heb ik veel kleding in een doos gestopt en weg gedaan? Waarom?

Laten we een paar jaren geleden teruggaan naar het schoolkamp van groep 8 waar een meisje probeerde te navigeren door de emoties die de puberteit met zich meebrachten. Ik was lang smal van boven en voor mijn gevoel met mijn bredere heupen anders dan anderen. Ik was over het algemeen langer dan de jongens tot aan de middelbare school.

Dus de zoektocht naar een zwempak wat mij met mijn platte borstkast en mijn lange rug paste. Het zorgde ervoor dat ik eerder leek op de vrouwelijke lifeguard van Baywatch in plaats van dat het mijn heupen becomplimenteerde. Niet tof! Oh en wat dacht je van jurkjes en shirts? Nog steeds is het voor mij een uitdaging om jurkjes te vinden die ALLES complimenteren.

Ik weet nog dat ik samen met een groep meiden aan het omkleden was.  Ieder van ons probeerde zich normaal te gedragen in een lijf wat ze nog niet kenden. We waren in alle vormen en maten, sommige steviger, sommige atletischer, sommige met wat meer bovenkant en anderen wat meer onderkant, anderen lang of juist klein. Dit lange slungelig meisje met haar lange stroachtig krullend haar en sproeten stond daar ook tussen. Een welgemeende leidinggevende trok me er tussenuit.tumblr_o9hkbfPl1X1uht9s4o1_400

“Silvana,” zei ze met een strakke stem. “Jouw t-shirt is te kort en je laat je buik en heupen te veel zien. Je weet dat je de jongens niet in verleiding mag brengen.”

Ik barstte bijna uit in lachen. Jij denkt dat ik er zo goed uit zie, dat ik een jongen in verleiding kan brengen met dit lijf? Dat is bijzonder, want ik haat het! Je denkt dat ik doelbewust sexy probeer te zijn in plaats van het overleven van mijn puberteit? Je denkt dat ik mijn te brede heupen en buik laat zien, omdat ik niet een langer shirt kan vinden om dit lijf te bedekken?

Je vertelt me mij dat het MIJN verantwoordelijkheid om jongens niet te laten fantaseren over sex met mij?

Dat geloofde ze inderdaad. Ze geloofde precies zoals ze geïnstrueerd was. Dat het onze verantwoordelijkheid als vrouwen is om onze lichamen te bedekken om ervoor te zorgen dat de gedachten van de jongens niet zouden fantaseren (alsof dat mogelijk zou zijn – al helemaal tijdens de puberteit). Dit waren de opmerkingen die gemaakt werden of er werd een gesprek met je aangaan over seks en puberteit. Mij werd een opdracht gegeven om als een vrouw de gedachten van de mannen puur te houden.

Bedek je lichaam, Silvana. Bedek het…. want je lichaam verleidt anderen tot zonde.

Denk met me mee, twee mensen kunnen precies hetzelfde doen, maar met totaal verschillende motivaties. Beeld je in. Twee meiden met een mooie lange jurk met bloemen er op. Die eerste vrouw kiest de jurk omdat ze er gewoon heel erg mooi in vind. De andere kiest voor de jurk omdat ze blij is dat het haar lijf bedekt. Beide meiden lijken misschien precies hetzelfde aan de buitenkant, maar er is een wereld van verschil in hun harten.

Vanaf het moment dat ik opgroeide tussen de meiden in een vrouw waren de kledingkeuzes niet gemaakt vanuit liefde voor mijn lijf of het waarderen van mijn vrouw zijn.

De motivatie van mijn hart waren angst en schaamte. ANGST EN SCHAAMTE. Angst zorgt er voor dat je verlangt naar de goedkeuring. Ik verlangde ernaar om mooi gevonden te worden en dat mensen me becomplimenteerden. Omdat mijn hoofd altijd keek door de lens van angst en schaamte. Ik was bezorgd over het feit dat ik mooi genoeg was, zodat anderen me zouden zien, maar geen jongens verleidde tot zonde.

WAT EEN GEWICHT OP DEZE SCHOUDERS.

Elke keer dat ik me omkleedde in de ochtend had ik rijmpje in mijn hoofd wat me herinnerde dat als ik echt van Jezus hield, dan moest ik wat Hij gemaakt had verbergen. Ik ging heen en weer tussen het verlangen om er mooi uit te zien en de angst om verleiding te brengen, zodat ik getrouwde mannen zou verleiden. Elke keer als ik een outfit uitkoos, hoorde ik die innerlijke stem die me herinnerde aan mijn verantwoordelijkheid als vrouw.

Jij bent verantwoordelijkheid voor de gedachten van mannen, Sil. Jij bent verantwoordelijk voor hun lust. Want blijkbaar zijn zij zulke visuele wezens wat maakt dat zij zich niet kunnen beheersen en jouw lichaam zorgt voor die slechte gedachten.

Wat een verschrikkelijk leven gevuld met angst en schaamte. Zo vol schaamte dat je bang bent voor het lichaam waar in je leeft. Dat lijf dat God gemaakt heeft om vol schoonheid, vol vrouwelijkheid, vol liefde te zijn.

Denk eens aan het gewicht wat op mijn schouders rustte, wat er niet eens hoorde te zijn.

Terug naar mijn huidige kledingkast. Ik stond er afgelopen zondag extreem lang voor. Twijfelend. Ergens was ik teruggeschoten in een oude denkwijze en vond ik de open rug die ik aan had erg bloot.  Vandaag tijdens het opruimen vroeg ik me af.

“Waarom wil ik nog steeds mijn lijf bedekken, alsof ik mijn lijf haat? Waarom wil ik nog steeds mijn schoonheid verbergen?”

Ik was bang. Angst regeerde mijn hart.

Angst om mijn ouders en vrienden teleur te stellen.
Angst om gestraft te worden wanneer ik fouten maak.
Angst om ’t verkeerd te hebben.
Angst om veroordeeld te worden wanneer ik kwetsbaar ben.
Angst voor afwijzing, eenzaamheid of verraden te worden.
Angst voor mijn lichaam dat God mij gemaakt had
Angst voor mijn vrouwelijkheid en hoe ik daar mee omga.

Toen ik begon te ontdekken hoe vele dingen in mijn leven begonnen zijn met deze angst, deed mijn hart zeer. Het was tijd om een aantal veranderingen te maken en om mijn angst in liefde te veranderen.

Ik leer om te houden van mij als vrouw. Het zijn van een vrouw betekent dat ik mag schitteren. Het is krachtig. Het is niet wat ik moet worden, maar het is iets wat ik mag omarmen. Een vrouw zijn betekent dat ik mooi ben, gemaakt om te stralen van schoonheid. Ik ben gemaakt naar Gods beeld en God is mooi!

In Hooglied zegt Hij dit: “Mijn allerliefste, alles aan jou is zo mooi. Er is geen gebrek of onregelmatigheid aan jou te vinden.”

En jij? Ben jij klaar met die angst? Ben jij klaar om van je lijf te houden en te stralen met de schoonheid die het heeft gekregen?

1 gedachte over “Mijn Baywatch lijf – Bedek het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *